جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ دی ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۸

کاهش سهم شهروندان در بودجه شهرداری‌ها

عوارض فرآورده‌های نفتی به جای آنکه به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ریخته شود به موضوع هدفمندی یارانه‌ها اختصاص داده شده است.
کد خبر : ۴۴۶۲۳۸
بسیاری از شهر‌های کشور با توجه به نداشتن درآمد پایدار با مشکلات بسیاری دست به گریبان هستند. در این میان پیشتر‌ها اعلام شده بود که چند ده شهرداری در کشور حتی قادر نیستند حقوق و دستمزد پرسنل خود را بپردازند. حال با توجه به ارائه لایحه بودجه سال ۹۸ به مجلس، مشخص شده است که سهم شهرداری‌ها از محل مالیات بر ارزش افزوده به‌درستی دیده نشده است. در این میان عوارض فرآورده‌های نفتی به جای آنکه به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ریخته شود به موضوع هدفمندی یارانه‌ها اختصاص داده شده است و همچنین مبالغ اختصاص‌یافته هم با نظر استانداری باید هزینه شود که این موارد علاوه بر آنکه دست شهرداری‌ها را برای فعالیت‌های جاری و عمرانی خواهد بست، به نوعی می‌توان گفت که دولت از سهم شهروندان برای ارتقای زندگی شهرنشینی کاسته است تا مشکلات و معضلات شهری همچنان باقی بمانند.

به گزارش جوان آنلاین در فصل تعیین بودجه باز هم سهم شهرداری‌ها کاسته شده است و با تغییرات بسیاری مواجه شده است. این اقدام دولت در تعیین بودجه شهرداری سبب خواهد شد تا مشکلات شهری فقط دست به دست بشود و جلوی توسعه شهری تا حدود زیادی گرفته شود. این موضوع در کلانشهر تهران و سایر شهر‌های پرجمعیت سبب خواهد شد تا ارائه خدمات به شهروندان گسترش نیابد. در این خصوص معاون مالی و اقتصادی شهرداری تهران با طرح سه ایراد به لایحه بودجه ۹۸ کشور وضعیت بودجه شهرداری‌ها تشریح کرد.

زریر نگین‌تاجی در واکنش به لایحه بودجه سال ۹۸ که از سوی رئیس‌جمهور تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، گفت: متأسفانه در این لایحه به سهم شهرداری‌ها توجه نشده است؛ چراکه در سال ۱۵ الی ۲۰ درصد درآمد‌های شهرداری‌ها از محل مالیات بر ارزش افزوده است، اما در لایحه بودجه ۹۸ به مسئله سهم شهرداری‌ها به مالیات بر ارزش افزوده توجه نشده است.

وی با اشاره به جلسه هفته گذشته شهردار تهران با آقای نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، گفت: اگر سهم شهرداری‌ها از محل مالیات بر ارزش افزوده به‌درستی پرداخت نشود کلانشهر‌ها به‌خصوص تهران در حل مشکلات خود دچار وقفه می‌شوند. در لایحه بودجه ۹۸ سه نکته وجود دارد که لازم است نسبت به اصلاح آن در مجلس شورای اسلامی اقدام شود. معاون مالی و اقتصادی شهرداری تهران با بیان اینکه براساس قانون برنامه ششم توسعه در تهران و سایر شهر‌ها با توجه به نسبت جمعیتی شهر به روستا سهم شهر تهران از محل مالیات بر ارزش افزوده ۸۸ درصد و نقاط روستایی و عشایری نیز ۱۲ درصد است، اظهار کرد: این مطلب در بودجه ۹۷ اینگونه بود؛ چراکه پیش از این سهم شهرداری‌ها و روستایی‌ها از محل مالیات بر ارزش افزوده ۷۰ به ۳۰ بود که در لایحه بودجه ۹۷ این رقم به ۸۸ و ۱۲ درصد رسید. نگین‌تاجی با بیان اینکه حالا در لایحه بودجه ۹۸ مجدداً به فرمول ۷۰-۳۰ اشاره شده است، گفت: سهم شهرداری‌ها از ۸۸ درصد مالیات بر ارزش افزوده حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان می‌شود و لازم است که برای حل مشکلات کلانشهری همچون تهران این عدد ۸۸ درصد کاهش نیابد.

وی با بیان اینکه متأسفانه روند تخصیص عوارض ارزش افزوده نیز در لایحه بودجه ۹۸ تغییر کرده است، گفت: پیش از این سازمان امور مالیاتی سهم شهرداری‌ها را به حساب آن‌ها واریز می‌کرد، اما حالا بر اساس لایحه بودجه ۹۸ توزیع عوارض ارزش افزوده به تشخیص و تصمیم شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان که زیر نظر استانداری است انجام می‌شود و آن‌ها مشخص می‌کنند که این وجوه صرف چه مواردی شود که قطعاً نظام بروکراسی پیچیده‌ای دارد و در کار شهر‌های پویایی همچون تهران، وقفه ایجاد می‌کنند.

معاون مالی و اقتصادی شهرداری تهران اظهار کرد: در لایحه بودجه ۹۷ عوارض فرآورده‌های نفتی برای امسال مبلغی حدود ۳۲۰۰ میلیارد تومان بود و همچون سنوات گذشته در اختیار سازمان دهیاری‌ها و شهرداری‌ها قرار می‌گرفت، اما در لایحه بودجه ۹۸ کشور ۳۲۰۰ میلیارد تومان به موضوع هدفمندی یارانه‌ها اختصاص داده شده است و برای ما نیز جای سؤال است که چرا عوارض فرآورده‌های نفتی به جای آنکه به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ریخته شود به موضوع هدفمندی یارانه‌ها اختصاص داده شده است؛ چراکه با این تصمیم قطعاً شهر‌های کوچک که بضاعت کمتری دارند به مشکلاتی برمی‌خورند. نگین‌تاجی با بیان اینکه لایحه بودجه ۹۸ با آنکه پیشتر نظرات خود را به صورت مکتوب و شفاهی اعلام کرده بودیم به مجلس ارائه شد، گفت: قطعاً از ظرفیت نمایندگان شهر تهران در مجلس و اعضای شورای شهر در تهران استفاده خواهیم کرد تا اجازه ندهیم از اختیارات شهرداری‌ها کاسته شود.